Het Witte Kasteel in Loon op Zand is een trouwlocatie, een feestlocatie, een evenementenlocatie en een zakelijke locatie voor vergaderingen, bijeenkomsten, rondleidingen en condoleances. Het kasteel is uniek, bijzonder, historisch en veelzijdig.
Een bijzonder ensemble van religieus erfgoed in een groene omarming helemaal aan de noordrand van Tilburg: het recent gerenoveerde Park met rijksmonument van Petrus Donders door beeldhouwer K. Lücker uit 1933, kruiswegstaties in het Kruiswegpark, een bijzondere houten Peerke Donders kapel naar Surinaams voorbeeld in een ontwerp van architect Jos Donders, een replica van het geboortehuisje van de Tilburgse Zalige Peerke Donders en midden in het park het Peerke Donders Paviljoen, het museum voor naastenliefde uit 2009.
Het huidige kasteel De Strijdhoef aan de Schoorstraat in Udenhout staat op het oude leengoed De Strijdhoeven. Dit leengoed strekte zich uit vanaf het dorpscentrum tot aan een van de zijtakken van het riviertje de Zandleij. Over de oudste geschiedenis is niet zo veel bekend. Wel is bekend dat het landgoed was opgedeeld. Er stonden twee boerderijen, beter bekend als de Grote Strijdhoeve en de Kleine Strijdhoeve en die werden afzonderlijk verpacht.
Waardevolle plaatsen Bernse Hoef, Duikse Hoef, Kraanven
Tussen Kaatsheuvel en Loon op Zand bevinden zich van noord naar zuid twee grote hoeven (nu feitelijk buurtschapjes) en een buurtschap met lintbebouwing. Dat zijn respectievelijk de Bernse Hoef, Duikse Hoef en Kraanven. De eerste stamt uit de (late) veertiende eeuw, de Duikse Hoef en Kraanven zijn nog ouder. De Duikse Hoef dankt zijn naam aan Willem Duyc van Niemantsvrient die in 1398 twaalf bunder heide in Loon op Zand kocht.
Moffelhoeve
Aan de Schoorstraat in Udenhout ligt, op een zanderige verhoging, een boerderij met akkers met de naam Moffelhoeve. Het complex was vanaf 1269(!) in bezit van de heren van Loon op Zand. Dat deze ontginningshoeve oud is blijkt uit de loop van de Schoorstraat. Deze liep aanvankelijk in rechte lijn vanaf de huidige Slimstraat tot aan de Moffelhoeve. Daar buigt de straat zich echter om de hoeve heen. De Moffelhoeve heette oorspronkelijk ‘Moffenhoeve'. Om problemen met de bezetter te voorkomen, werd de naam tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderd.