Parel van De Langstraat: Stichting Bende van de Witte Veer
Duiken in het verleden, dat doen we maar al te graag, het blijft spannend wat er vroeger allemaal is gebeurd. Over het Brabant van begin 1700 valt ook een spannend verhaal te vertellen, namelijk het verhaal van De Bende van de Witte Veer. Deze bende was vooral in De Langstraat in grote mate actief. Vandaag word ik door Arieyne Schoormans meegenomen in het verhaal achter de Bende van de Witte Veer en alles eromheen.
Ik heb afgesproken bij Abdijhof Mariënkroon in Nieuwkuijk. Ik ben aan de vroege kant, dus wacht ik buiten. Wachten is op deze schitterende locatie niet erg, want de prachtige gebouwen en de natuur geven je ogen geen moment rust.
Nadat Arieyne is gearriveerd lopen we samen naar de receptie. We worden hier vriendelijk ontvangen door een gastvrouw. Mijn oog valt meteen op de biertjes van Bende van de Witte Veer die ik zie staan. Hierover straks meer! Arieyne neemt mij mee door de geweldige gangen van de abdij om uiteindelijk in de abdijkelder uit te komen. Een speciale plek voor de Bende van de Witte Veer, want boven de kelder stond vroeger het Kasteel Onsenoort. Het kasteel stond in die tijd op de grens tussen Holland en Staats Brabant, vertelt Arieyne. ''Waarom is die grens zo belangrijk?'', vraag ik. Arieyne zegt: ''De bende, onder leiding van Swarte Johannes, ging roven in Holland, maar kon hier niet blijven. Ze werden in Holland gezocht, daarom sprongen ze over de sloot bij Kasteel Onsenoort om zichzelf terug te trekken in het veilige Staats-Brabant.'' Tegenwoordig is er alleen een woontoren over van Kasteel Onsenoort. Arieyne vertelt het verhaal op een manier waardoor ik helemaal voor me zie hoe de bendeleden hier de sloot oversprongen.
Vanuit buiten keren we weer terug de kelder in. ''Hier geef ik dus mijn bierproeverijtjes'', zegt Arieyne. Het is allemaal begonnen met het eerste biertje ''Swarte Johannes'', een 'Hirstoric Porter' lees ik op het etiket van de fles. Ik vraag aan Arieyne waarom ze is begonnen met het brouwen van de biertjes, hierop antwoordt ze: ''Ik wil de mensen het verhaal laten proeven, om zo die extra zintuigen te prikkelen''. Na de 'Swarte Johannes' zijn er ook andere biertjes gekomen, zoals 'Schèèle Griet', ‘Blommeraandje’ en 'D'n Drossaard'. Genoemd naar de aliassen die de bendeleden gebruikten. ''Het zijn zeven Bendebiertjes, met elk hun eigen karakter met ieder een ander dialect uit de Langstraat'', zegt Arieyne, die zelf helemaal niet van speciaal biertjes houdt, haha.
''De bierproeverijtjes zijn écht een belevenis'', volgens Arieyne. De gasten worden vanaf minuut één meegenomen door Arieyne en haar figuranten in het verhaal van de Bende van de Witte Veer, én natuurlijk aan de hand van de Bendebieren. ''Er hangt een kroegsfeer binnen, een soort oude taverne-achtig idee'', zegt ze. Ze verklapt niet alles, ''de rest moet men maar zelf komen ervaren'', voegt ze tenslotte toe.
Naast de bierproeverijtjes, die overigens op aanvraag via de website te boeken zijn, is Stichting Bende van de Witte Veer vooral bezig met het organiseren de derde editie van het BendeFestijn. ''In het weekend van 3 en 4 juni organiseren wij het BendeFestijn, hier, op het terrein van Kasteel Onsenoort en Abdij Mariënkroon'', vertelt Arieyne enthousiast. ''En wat moet ik mezelf nu voorstellen bij zo'n BendeFestijn?'', vraag ik. ''In deze twee dagen zullen wij de bezoekers meenemen in het leven van zo rond het begin van 18e eeuw, de tijd waarin de Bende actie was.'', legt Arieyne uit. Zo zullen er verschillende activiteiten voor jong en oud zijn, waaronder workshops in bushcraft en touwslagen, maar ook re-enactment, vier verschillende theateracts en gratis (kinder)activiteiten waarvan een met de ludieke naam 'Bende Gij 'n echte Rover'. ''Dichter bij de Bende van de Witte Veer kan je eigenlijk niet komen'', oppert Arieyne.
Ik bedank Arieyne, dat zij mij met zoveel passie over de Bende, en alles eromheen heeft verteld. Én ik hoop dat ze ooit nog eens antwoord krijgt op de vraag: ''Ben ikke d'r ok intje van den Bende?''
Heeft het blog je nieuwsgierig gemaakt naar het complete verhaal van Bende van de Witte Veer? Zie jij het wel zitten om met een groepje de oude taverne binnen te stappen en de Bendebieren te proeven? Wil jij graag één dag meegenomen worden in het leven van de Bende op het BendeFestijn? Klik dan hier om de website van Stichting Bende van de Witte Veer te bezoeken.
Wil je graag fietsend het verhaal van de Bende van de Witte Veer leren kennen? Bekijk dan hier hoe je dat kunt doen.