Parel van De Langstraat: De Annahoeve
Op een woensdagmiddag in maart ga ik op bezoek bij De Annahoeve in De Moer. Een melkveebedrijf in de omgeving van de Efteling en aan de rand van natuurgebied Huis ter Heide. Ik heb al regelmatig leuke berichten van en over De Annahoeve voorbij zien komen op socialmedia en heb dan ook erg veel zin in mijn uitstapje naar deze onderneming.
De beleving begint al tijdens mijn heenreis. Boerderij De Annahoeve ligt weliswaar hemelsbreed maar zo’n twee kilometer van de Efteling, om er te komen rijd je door een typisch Nederlands polderlandschap. Het weer is vandaag niet zo best dus gelukkig ben ik deze keer met de auto, maar een fietstocht of een wandeling richting de boerderij raad ik zeker aan.
Al van verre zie ik een vlag wapperen. Bij De Annahoeve is onlangs een lokaal toeristisch informatiepunt gerealiseerd, wat door deze vlag niet over het hoofd gezien kan worden. Bezoekers aan de boerderijwinkel kunnen hier toeristische inspiratie opdoen en gratis flyers en fiets- of wandelroutes meenemen. Handig, want er zitten diverse campings in de omgeving van De Annahoeve en in de omgeving wordt veel gefietst en gewandeld.
Eenmaal geparkeerd op het erf word ik begroet door boerderijhond Nora. Ingrid Hazenberg, met wie ik een afspraak heb, komt me tegemoet. Ze begint meteen enthousiast te vertellen over de basisschoolklas die zij vanochtend op visite heeft gehad. Ingrid vindt het belangrijk om de jeugd te laten zien waar zuivel vandaan komt. “Er zijn veel mensen die hun glas melk of boterham met kaas vanzelfsprekend vinden, maar zelf nog nooit een koe van dichtbij hebben gezien” vertelt ze.
Wanneer Ingrid vraagt of ik ook een kijkje in de stallen wil, kan ik dat natuurlijk niet afslaan. Hond Nora huppelt vrolijk voor ons uit, de grote staldeur gaat open en een paar schattige, nieuwsgierige oogjes trekt direct mijn aandacht. “Dat kalfje is nu ongeveer drie weken oud” vertelt Ingrid wanneer ze mijn vertederende blik ziet. Dan komt Paul, de man van Ingrid, naar ons toe. Hij vertelt met trots over zijn bedrijf. Dat de kalfjes in twee jaar tijd uitgroeien tot melkkoeien en dat ze bij De Annahoeve een mooi leven hebben. “Onze koeien gaan 200 dagen per jaar lekker naar buiten terwijl de norm in Nederland op 120 dagen ligt. Per dag kunnen ze maar liefst acht uur lang grazen, twee uur langer dan de norm.” Er is geen moeilijke rekensom nodig om erachter te komen dat de ‘melkmeisjes’ bij De Annahoeve zo’n twee keer zoveel buiten rondlopen dan de regels voorschrijven. Dit komt zowel het welzijn van de koe als de kwaliteit van de melk ten goede.
Ik vraag hoeveel tijd ze dagelijks kwijt zijn met melken. “Dat doen de robots tegenwoordig” vertelt Ingrid, al wijzend naar twee ‘poortjes’. “De koeien dragen een chip. Ze lopen uit zichzelf naar de robots waar de chip wordt uitgelezen. Is de betreffende koe te kort geleden nog gemolken, dan gaat het hekje weer open, zo niet dan wordt de koe gemolken.” Alsof ze ons gehoord heeft loopt een koe richting de robot. Het poortje gaat open en de robot besluit dat ze gemolken kan worden. Ingrid neemt me mee om te zien hoe dat er achter de robot uitziet. De uier wordt gedesinfecteerd en met behulp van een laser worden de spenen aangekoppeld. Binnen enkele minuten is de koe ruim 15 liter lichter, gaat het poortje weer open en kan de koe weer naar haar vriendinnen. Geweldig om te zien, volledig automatisch en een win-win voor zowel mens als dier!
We lopen richting de boerderijwinkel en komen eerst nog langs de verkoopautomaten. In een voormalige stal staan grote automaten vol zuivel, vlees en andere streekproducten. “We werken samen met andere ‘Duinboeren’ en verkopen elkaars producten. Zo kunnen we een ruim assortiment streekproducten aanbieden.” Dankzij de automaten kunnen klanten ook buiten openingstijden van de winkel diverse (ongekoelde, gekoelde en diepgevroren) producten kopen. Handig!
Eenmaal aangekomen bij de boerderijwinkel verontschuldigt Ingrid zich: “We zijn nu gesloten dus er is veel leeg, morgen wordt het vers aangevuld” maar ik kijk mijn ogen uit en zie nog genoeg heerlijke producten; vlees, zuivel, honing, speciaalbiertjes, tomatensaus, jam en zelfs bodylotion en handcrème. Tijdens het winkelen kijk je door een raam in de stal. Zo leuk, hier moet je echt zijn wanneer je in de omgeving van Kaatsheuvel bent!
Wist je dat?
Bij De Annahoeve het milieu gerespecteerd wordt? Ze zijn ‘On the way to Planetproof’ gecertificeerd en geven weiland terug aan de natuur door het aanleggen van houtwallen en hagen.
De boerderij 100 jaar oud is? ‘Opa Paul’ fietste 100 jaar geleden vanuit Dorst om de boerderij te bouwen. Ingrid en Paul zijn al de derde generatie die het bedrijf exploiteert.
De Annahoeve vanaf april 2023 kakelverse eitjes van (eigen) vrije uitloopkippen gaat verkopen?
Er in het voorjaar van 2023 door een imker bijenkasten worden geplaatst voor eigen honing?
De verkoopautomaten iedere dag van 7:00u tot 23:00u bereikbaar zijn?
Meer weten? Klik hier voor nog veel meer informatie over De Annahoeve.